Trebuia să-mi caut un laptop nu prea leneş:), de preferat cu o baterie cât mai potentă raportat la ce consumatori are prin el şi obligatoriu, non-ieftineanu. După ce mi-am clătit puţin ochii cu poze/specificaţii ale HP 6720s, am trecut prin scurt peste Dell Studio 1535 şi Lenovo SL300. HP nu pentru că tastatura parea cam cheap, lucru de care am şi avut ocazia să mă conving mai târziu: tastatura de pe vechiul deja(desi are doar 2 ani vechime) HP nx6310 este cu cel puţin 2 clase peste porcăria asta. Dell Studio e nice, chiar atrăgător, orientat spre multimedia, acoperea tot ce aveam eu nevoie şi ceva în plus, dar cam greu, deci nu. SL300 dă bine pe hârtie, puţin mai trist e când cauţi stocuri şi reviewuri, deci pas.
Şi aşa am ajuns la Dell Vostro 1310: ~2kg, T8100 @ 2,1Ghz, 2GB RAM... Nice. Baterie de 58WHr... Nice:D Daca avea şi wireless de la Intel era Centrino compliant, altfel sunt nevoie să ma mulţumesc cu un GM965 care asigură şi grafica(deja comunul X3100), legat de ICH8-M. Dar astease văd la o privire rapidă pe speficicaţiile diponibile pe orice magazin online din .ro(ăsta e wishlist, ca în practică e dezastru) sau pe Google.
Comandat, aşteptat, aşteptat iar, primit.
Estetica
Ei bine, am strâmbat din nas: păre puţin cam butucanos in poze, în realitate e mai rău. Nu, nu e prea voluminos: comparat cu(din nou) vechiul nx6310 nu e mai gros, doar ca HP-ul era mai ascuţit în partea din faţă. Capacul ecranului e drăguţ, puţin cam shinny, dar merge, îl scoate din anonimatul laptopurilor bussiness traditionale. Când îl deschizi, acelaşi ecran îţi atrage atenţia: rama din jurul lui e cam spartană: cam 1,3cm pe laterale, vreo 2cm în partea de sus şi vreo 4cm jos... Dacă nu te-ai uitat prea mult la Mac Air sau Vaio, te obisnuieşti repede. Altfel pare cam barbară.
Acelaşi finisaj lucios se continuă şi pe părtile laterale, dar apare şi deasupra tastaturii, în bara cu butonul power, ledurile de stare şi butoanele multimedia:D
**cireaşă pe tortuleţ: butoanele multimedia sunt de tipul capacitiv, adică reactioneaza la atingere şi nu la apăsare, luminând scurt dupa atingere, in aceeasi nuanţă de albastru simpatic ca şi ledurile amintite anterior şi ledul din butonul power.**Funcţionalitate
Că tot am vorbit despre butoanele multimedia, urmeaza tastatura. Recunosc, aici stă mai bine decât mă aşteaptam: tastele sunt plăcute la atingere, au o textură fină, dau o senzaţie de mătase(în limitele in care un plastic chinezesc o poate face)
** chinezesc pentru ca pe el scrie Made in Ireland:)**Tastele nu sunt zgomotoase decât dacă sunt lovinte gen dactilografiere. din pacate nu a existat loc pentru taste home/end, aşa că functionalitatea lor e suplinită de folosirea lui Fn în combinaţie cu alte taste. În rest, exceptând PrintScreen, toate tastele există, majoritatea in poziţii accesibile şi chiar intuitive.
Touchpadul pare putin cam mic, dar se dovedeşte bine dimensionat raportat la ecran.Cele 2 butoane sunt în regulă, nu e nimic de lăudat, nici de criticat. Deşi, în timpul sesiunilor non-office de CS clickul a fost atins accidental şi mi-a deconspirat poziţia, consider asta ca fiind neesenţial pentru targetul laptopului.
Aici trebuie menţionat şi un minor inconvenient software: fără aplicaţie furnizată de Dell, touchpadul nu are funcţia de scroll. Cu ea, în systray apare un icon ce semnalizează zona în care este degetul poziţionat pe touchpad, icon ce devine destul de repede enervant prin faptul ca atrage atenţia.
Unitatea optică cu încărcare tray dă o notă de eleganţă, şi, mai ales, te scapă de grija acelei tăviţei fragile în care a fi trebuit să pui discul, evitând atingerea lentilei mult prea delicate de altfel.
În partea stângă se află conectorul ExpressCard, imediat sub cititorul SD/MMC/MSPro.
La capitotul "trebuie lăudat" menţionez cele 4 porturi USB, precum şi pozitionarea celorlalţi(puţini) conectori: alimentarea este în laterala dreaptă, foarte aproape de colţul balamalei, iar cel VGA şi RJ-45 în spate, lânga baterie, astfel incât să nu încurce atunci când stă pe birou, legat la monitorul extern şi/sau reţeaua de 1Gbps:)
**la un transfer întâmplător de pe un XP SP3 via reţea locala@1Gbps, pe un .iso de ~700MB către un WinServer 2008 rulând pe laptop am avut un minim de 30MB/s şi un maxim de 38MB/s**Undeva în dreapta, între 3 dintre porturile USB şi fanta prin care se încarcă discurile optice există un comutator gen "mod avion" care întrerupe legaturile către placa wireless şi antena bluetooth. Fapt ce ne duce către alt detaliu software: stiva bluetooth este... cel puţin stângace. Şi este furnizată de Toshiba. Un eject scurt şi am instalat Bluesoleil, o aplicaţie mult mai ok, chiar şi cu limita de 2MB/transfer impusă de modul demo.
Procesorul... well, e fenomental! Dual core @2,1GHz, 3MB l2 cache... toate-s bullshituri, realitatea e că se mişcă peste aşteptări. Comparativ, Prescott-ul cu hipertreading @3,2Ghz pe care îl am la muncă sub birou poate fi catalogat drept junghi:) După cum am spus si mai sus, pe lânga XP-ul de cu toate zilele, am pus pe el un Windows Server 2008(de care o să vorbesc mai mult aici). Ei bine, zboară. Cu un OpenSuSE instalându-se în fundal pe o maşină virtuală din Hyper-V, 2008-ul se mişca în continuare repede, fără intârzieri observabile. Nu este un test foarte edificator, nici destinaţia laptopului nefiind "gazdă pentru OS server", nici driverii de Vista x64 prea încântati de forţarea lor pe Server2008, dar a funcţionat remarcabil.
Bateria
E laptop, nu desktop replacement, deci contează. Cât durează? N-am idee. În idle, cu CPU rulând la 1,2GHz, wireless oprit şi luminozitatea la 25%(tren) m-a lăsat sa văd un film non-HD de 1:24, ca la ieşire să se laude câ mai are 56% din curent încă în baterie.
Tips, triks and bullcrap
1)XP nu merge instalat pe laptopul ăsta. Ok, merge, dar după ce te dai de 3 ori peste cap.
- Varianta cu driveri SATA pe floppynu a functionat, deşi sunt sigur ca n-am gresit nimic. Pur si simplu intra in buclă boot->loading->BSOD
- nLite a reusit sa integreze driverii SATA în kitul de XP, dar a reusit şi să matrăsească driverii pentru ICH, astfel încât aveam cele 2 huburi integrate în southbridge instalate, dar nefuncţionale
- După ce ai reusit să bootezi in orice Windows, se recomandă un update de BIOS, care aduce şi mult dorita optiune de a forţa controllerul SATA în modul IDE, după care orice XP se va instala doar din "next, next, next"
3)Utilitarul furnziat de Dell pentru placa wireless e idiot. Da, are optiuni drăguţe, gen site survey or something like that, dar e idiot: nu s-a putut conecta la o reţea deja setată, la care mai fusese conectat. Eject, înapoi la utilitarul din Windows: zgârcit la optiuni, dar utilizabil.
Una peste alta, dual core la 2,1GHz, 2GB RAM, 250GB hdd, autonomie ~3 ore dacă nu-l chinuieşti prea tare, toate la ~2kg şi, mai ales, fără să-ti vinzi vreun rinichi, mi se pare impresionante.